Наслов

Еволуција на порциите

Тажна, но вистинита споредба за настанатата промена во големината на порциите што редовно ги јадеме, квантумот на шеќери што го пиеме па дури и на самите чинии, чаши и фрижидери. И тие пораснале, како што ние сме еволуирале (или можеби инволуирале). Па зарем секогаш повеќе значи подобро и каде исчезна скромноста како доблест?

Некогашен стандард за на кино, и денешен стандард

 

И пицата пораснала

 

Чинија ко чинија, и таа поголема

 

Малово Старбакс, порано било основно, сега е исчезнат вид

 

Селска кокошка, дупло послаба од новиве

 

Ѓеврек

 

Порано онаа стаклена кока беше престиж да се пие. Сега големава е стандард

 

Еволуција на дијаметарот на едно колаче

 

1950 година, Мек го нуди само малиот помфрит. Други големини нема

 

И чашкиве пораснале

 

Фрижидер

 

04 Јуни 2013

За авторот