Наслов

Како да се подобри спиењето и да се надмине заморот

Спиењето е суштински дел од нашиот живот и директно влијае на капацитетот за учење, растот и однесувањето.

Кога спиеме, нашите тела постојано ги поправаат оштетените ДНК клетки.

Ова ни помага да се чувствуваме подобро, да го зајакнеме имунолошкиот систем и да ја одржуваме телесната тежина.

Проблеми со спиењето, главоболки, загриженост и замор се јавуваат со причина. Главните системи што функционираат се мозокот, 'рбетниот мозок, нервниот систем, надбубрежната жлезда и дигестивниот систем и сите се меѓусебно поврзани, така што промената во еден систем може да влијае и на останатите.

Поради важноста на спиењето, следните совети може да помогнат при решавање на проблемите со спиењето, замор и депресија:


- Зголемете го срцевиот ритам со 30 минути движење (пешачење или џогирање) дневно.

- Избегнувајте алкохол пред спиење бидејќи со тоа го намалувате триптофанот и серотонинот.

- Почитувајте го хормоналниот ритам.

- Туширајте се повеќе.

10 Ноември 2017

За авторот