Наслов

Дани Арнолд - нов рекорд на северната стена на Гранд Жорас

На 27 јули оваа година, швајцарскиот алпинист Дани Арнолд успеа да постави нов рекорд на насоката Касин - северната стена на Гранд Жорас во монбланскиот масив. 

Дани Арнолд e швајцарски алпинист кој во еден од неговите проекти беше во обид да направи соло брзински искачувања на трите најпознати и најголеми алпски северни стени - Матерхорн, Ајгер и Гранд Жорас. 

Во претходните години тој успеа да направи брзинско искачување на првите два - рекордот на Матерхорн е актуелен, а оној на Ајгер од 2011 година беше подобрен од Ули Штек. Ова лето тој успеа да го комплетира проектот со што ја искачи 1200-метарската насока „Касин” на северната страна од Гранд Жорас за 2 часа и 4 минути. 

14 Август 2018

За авторот