Наслов

50-тина авантуристички совети

Не постои лоша авантура, само лошо друштво!

 • Секогаш носи челна лампа
 • Најдобро место за чување на екстра батерии за лампа е во друга лампа - кажано од извесен водич во Алјаска 
 • Кога се чуствуваш истрошен, јади и јади што повеќе. Кога се чуствуваш добро, успори - совет за ултрамаратонски трки 
 • Не купувајте опрема, купувајте авионски билети - Ивон Шуинард
 • Не се обидувај да вложуваш напор, само врти - за вело-туринг на долги дистанци.
 • Секогаш носи лажица со себе. Не сакаш да промашиш некој бесплатен ручек. 
 • Секогаш носи тањирче или длабока чинија со себе, или ќе останеш гладен. 
 • Грамите се еднакви на килограм, а килограмите на болка - Непознат
 • Не легнувај во вреќа со мокри чорапи. 
 • Не очекувај солидно спиење за време на кампинг - очекувај серија на дремки. 
 • Ако некогаш се прашуваш дали треба да станеш и искочиш од шаторот за да мочаш, и дали може да продолжиш да спиеш без да го направиш тоа - искочи и уринирај. 
 • Проверувај ги јазлите - Крис Калус
 • Шлемот скоро секогаш ти го штити мозокот повеќе отколку што тоа го прави некоја модерна капа. 
 • Болката е само чувство - Стиви Свенсон 
 • Геолошкото време го вклучува и она „сега” - Гери Роач 
 • Некогаш треба да се јаде нешто што не ти се допаѓа - Џејсон Сајм
 • Секогаш проверувај дека шишето ти е затворено 
 • Ако боли кога одиш и ако боли кога трчаш, трчањето ќе боли помалку време - Броди Левен 
 • Посвети се - Меган Хикс 
 • Ако можеш да следиш, тогаш можеш и да водиш
 • Изгореници од сонце се за аматери 
 • Практично не сакаш да паднеш кога водиш на качување на мраз - Ли Смит 
 • Никогаш не се работи за целосно „водоотпорна” јакна. Тоа е повеќе како „јакна која споро се мокри”
 • На крајот сите стануваат скии за по камења 
 • Некој тоа може да го вози на точак без амортизери
 • Глупавите работи прави ги една по една.
 • Колку повеќе знаеш, толку помалку ти треба - Ивон Шуинард
 • Ако сакаш да одиш ултра - лесно тогаш осигурај се дека имаш ултра - искуство 
 • Шансите на навистина тешки искачувања не се во твој прилог. Затоа нема изговор ако се појавиш неспремен или надвор од форма. 
 • Не постои лоша авантура, само лошо друштво
 • Така е работата со целите, тие едноставно не лежат и те чекаат 
 • Никогаш не стои кога можеш да седнеш, никогаш не седи кога можеш да легнеш
 • Одењето 1 километар на час без паузи е секогаш побрзо од одењето 2 километри на час со пауза секои 5 минути. 
 • Повеќето шатори се бескорисни без шипките
 • Никогаш не планирај дека нема да врне
 • Постојат два едноставни начини на кои можеш да умреш во пустина - жед и давење 
 • Научи како се менува гума и носи си со себе
 • Диши. 
 • Полесно е да останеш отколку да искочиш надвор. 
 • Ќе ти помине 
 • Прво одбирај ги партнерите, а подоцна целите
 • Идеалните околности скоро никогаш не резултираат со интересни приказни. 
 • Ако секогаш ја јадеш убавата храна прво, секогаш ќе јадеш убава храна. 
 • Не го проценувај времето од вреќата за спиење.
 • Оди просечно, оди често 
 • Ако проблемот има решение, зошто да се грижиш? Ако нема решение, зошто да се грижиш?
 • Носи капа.

Виа

08 Ноември 2017

За авторот