Title

DJATHI ËSHTË MIKU I ZEMRËS SË SHËNDOSHË

Nëse jeni konsumues i rregullt i djathit atëherë me një buzëqeshje ju do të përshëndesni studimet më të fundit në lidhje me efektet e djathit në zemrën tonë. Vetëm kini kujdes me sasinë e rekomanduar...

Për shumë vite, djathi është konsideruar si një armik i madh i shëndetit të njeriut për shkak të sasisë së lartë të yndyrës, kolesterolit, kripës dhe kalorive. Megjithatë, hulumtimi më i fundit në këtë fushë nga të ushqyerit tregon të kundërtën.

Një studim i ri gjithëpërfshirës, i udhëhequr nga ekipi kinez i shkencëtarëve në Universitetin e Sichous, i cili mbulon 15 studime të ndryshme vëzhgimore ka treguar se përdorimi i përditshëm i djathit në një sasi prej rreth 50 gram, mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të prekeni nga sëmundjet e zemrës apo ndonjë sulmi në zemër.

Rezultatet e studimit, i cili përfshiu rreth 200,000 pjesëmarrës, i monitoruar gjatë një periudhe prej 10 vjeç, tregoi se ata që hanin djathë në baza ditore në sasi deri në 50g kishin 18% shanse më të vogla nga rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare dhe rrezik 14% më të ulët për sëmundje koronare. Për të sqaruar gjërat, një copë djathi që peshon 50 gramë është rreth madhësisë së një pakete qibriti (shkrepëse).

Ideja e fillimit të një studimi të tillë erdhi nga popullariteti i madh i djathit në mbarë botën. Në të gjithë botën ajo është një nga ushqimet më të shitura. Në mbarë botën, konsumi vjetor i djathit për kokë banori janë Shtetet e Bashkuara me gati 17 kg. Zgjedhja më e zakonshme është mozzarella.

Djathi është i pasur me kalcium, zink, vitaminën A, B12 dhe proteina.

14 January 2018

Author Info

Last Members

Macedonia
Macedonia
Macedonia
Macedonia
Macedonia

On Facebook