Типот што прави омлет на случајни минувачи – планинари

Може да ја замислиме реакцијата на оние кои не знаат дека вакво нешто постои на Апалачиан Треил..

Апалачиан треил претставува маркирана планинарска трансверзала која се наоѓа на источниот дел од САД. Таа ги поврзува планините Маунт Катадин и Спрингер Маунтин, минува низ 14 држави и е во должина од 3500 километри, а на годишно ниво привлекува околу 3 милиони планинари, од кои околу 1000 се т.н. thru hikers – планинари кои имаат намера од крај до крај испешачат патеката на едно минување.

На едно местенце во текот на патеката, планинарите може да го сретнат Карл Спринг кој е попознт како „типот што прави омлет” – the omlette guy. Карл е пензионер и заедно со неговата жена тие имаат поставено мало засолниште каде во текот на сезоната доаѓаат и готват и делат најразлична храна на гладните планинари кои ја минуваат Апалачиан Треил.

Главно на менито е омлет со разно разни додатоци, а дели и доста банани, овошје и благо.

Најголемиот омлет кој досега го послужил бил направен од 30 јајца, а оној што го нарачал и изел е извесен германски планинар по име Муфаса.

Автор

EDITOR

Скопје

Македонија