Истегнување

Во последните 30-ина години бројката на луѓе кои имаат проблем со вратниот дел од 'рбетниот столб и рамениот појас е порасната од 40% на над 85% од светската популација. "Благодарејќи" на современиот начин на живот и седечката положба на телото во која поминуваме најголем број часови во денот, нашето грло и градниот кош се затвораат а тоа, на физичко ниво, се манифестира како болка во вратот и рамената.

Јогата е традиционална источна дисциплина која нуди бројни здравствени придобивки, без оглед на возраста и фитнес нивото. Овој систем кој вклучува голем број на специфични пози за зајакнување на речиси сите делови на телото, позитивно влијае врз флексибилноста и цврстината, носејќи ги притоа телото и умот состојба на мир. Сепак, многу луѓе се во заблуда во врска со конвенционалната јога пракса. Ајде да разјасниме некои од нив:

Веројатно сте чуле за пилатес, но прашање е дали навистина знаете што е во суштина и зошто се повеќе луѓе кај нас и во светот се приклучуваат во ова вежбачко лудило кое доминира со светскиот фитнес. Ајде да погледнеме.

Јогата е медитативно-физичка дисциплина со безброј следбеници низ целиот свет. Влијанијата на времето заедно со моменталното опкружување во одреден дел од светот направиле да се појават многу различни варијанти на истата. Па така во целото јоги-семејство на видови и подвидови, се појавува и една модерна Јога интерпретација наречена Пиво-Јога...

Болките во мускулите, зглобовите т.е. тетивите и лигаментите се најчестата сензација која се доживува после напорен тренинг или натпревар. Повторувачките стресни сосојби кај долгите и интензивни тренинзи се најчестат причина за оваа нормална компликација, a одморот и ладењето после ваквите активности се најдобриот лек за опоравување.

Истегнувањето е нешто што спортските доктори и тренери топло го препорачуваат па дури и го препишуваат како терапија. Тоа е составен и неизоставен дел од тренингот на речиси сите спортисти и широко применуван метод во пост-тренажниот процес и периодот на рехабилитација. Сепак и покрај долгогодишната примена, сè уште постојат многу прашања на кои дури и оние кои редовно применуваат вежби за истегнување немаат јасен и точен одговор.

За да нема повеќе забуни во однос на „кога гел”, а кога „крем”... 

Три чекори до подобар мускулен опоравок после вашите омилени спортски активности...

Карличниот појас вкулучува повеќе од 20 мускули кои постојано се активираат за да можете да седнете, станете, трчате, скокате, возите велосипед. Всушност мускулите околу колковите се одговорни за многу движења и нивното оптеретување без соодветно истегнување често може негативно да се одрази. Неопходно е истегнувањето на карличните мускули да го направите дел од вашата секојдневна рутина...

Facebook