Кардио

Она што веројатно не сте го знаеле е дека во меѓувреме качувањето скали стана спорт кој е во постојан раст и со се поголем број на организирани трки, а ако сте се прашувале зошто качувањето скали е составен дел од тренингот на многу спортисти аматери и професионалци, еве го одговорот.


Во последните неколку декади, трчањето и дефинитивно станува еден од најбрзорастечките и најпопуларни спортови на рекреативно и аматерско ниво. 

Изминатиов викенд на полумаратнот во Куки, Јапонија - човекот по име Јуки Каваучи (истотака од Јапонец) го постави новиот Гинисов рекорд во истрчан полу-маратон во костум подобрувајќи го претходното најдобро време за дури 18 минути. На страна костумот, Јуки не е професинален атлетичар туку работи 40 часа неделно во владина администрација, а на страна од професијата, негово најбрзо време на маратон е 2:08 и некоја секунда. Ајде сега да читаме кој е Јуки. 

Прочитајте нешто повеќе како овие две зимски активности може да ве одржат во одлична физичка форма, па дури и да ви ги подобрат вашите капацитети во текот на студената зима. 

Трчањето е спорт кој во голема мера се разликува од другите спортови на издржливост како пливање или велосипедизам. Ова е така првенствено заради тоа што во овој спорт постојано ја носите и чувствувате вашата сопствена тежина и второ затоа што формата и економичноста на движењето се нешто од кое во голема мера зависи успехот и крајниот резултат. За да го постигнете сето ова потребна е посветеност и уште поважно константност.Ако користите Страва и оваа година го снимивте вашето „темпо” на Скопскиот Маратон, тогаш пронајдете се во гужвата, пуштете плеј и споредете како сте се движеле. А ако не сте учествувале и не сте го снимиле, шо има везе, кликнете фаќајте сеир. 

Имам сретнато претерано многу луѓе со волја за спортување, а посебно со волја за трчање. Ама тоа се луѓе само со Волја, и толку. Никако таа волја да биде претворена во пракса. Секогаш има потреба од час повеќе за спиење, време за гледање ТВ, за кафана, за кафич – но, никако дел од тоа време да биде жртвувано за физичка активност.

Facebook