таг / трка

Momata Rock Trail е планинска трка со динамичен интензитет, пред сè поради својата должина од 19 километри, и релативно предизвикувачки висински профил со вкупна позитивна надморска висина од 1.050 метри.

Денес на 28.04.2017 од Скопје за градот Минерални Води, Русија тргна првата македонска екипа составена од Александар Кирковски, Кирил Филиповски, Марјан Бонев и Дејан Тодевски на една од најтешките планински трки во светот - Ред Фокс Елбрус која се одржува на истоимениот врв кој воедно е и највисок во Европа - Елбрус 5642 м.н.в. 

Фотографија - Игор Јовановски

Датумот за најголемата ултра-маратонска трка во планинско трчање во Македонија за 2017 година е откриен. Очекувајте интересни новости и информации... 

На 20.11. 2016, поточно наредниот викенд во организација на TREX Македонија е закажано третото издание на трката Струмина Треил кое ќе се одржи во околината на Штип. Пријавувањето трае до 11.11.2016, па ги повикуваме сите заинтересирани да го најават своето учество. 

Постојат места за кои колку и да пишувате, колку и да раскажувате секогаш ќе имате впечаток дека не е доволно. Како да е изгубена суштината, како нашата фасцинираност да е угушена во меморијата на погледот. Како секој кажан и напишан збор празно да одѕвонува во сеќавањата. Она што следи е токму тоа, безуспешен обид да ви доловам нешто што мора сами да го доживеете.

Овој викенд на 19.02.2017 со старт од Попова Шапка се одржа зимскиот вертикален километар на Церипашина кој го имаше своето трето издание. 

Да бидам искрен, овoј текст го имам пишувано во главата барем едно 50 пати додека сум возел точак. Најчесто после деловниот состанок што ќе го направам со самиот себе и една расправија пак со самиот себе ќе дојдеше на ред текстот што ќе го напишам за Karas откако ќе станам Ајронмен. Некако после сѐ што ми се случи, ме напушти желбата за пишување на текстов, ама вчера ми стигна имејл од луѓето од организацијата на Ајронмен трката на која бев, она скроз америчка прикаска, демек сега ја знам стазата, па да се пријавам пак за догодина и да имам супер резултат. И нив им вратив и онака си кажав што ми лежеше на душа, па некако тоа ме окуражи и тука да си кажам што како беше.

Со учество на 110 натпреварувачи, доминантно домашни но и странски поединци, и во одличен есенски амбиент се одржа третото издание на трката во планинско трчање Струмина Треил која се одржува во околината на Штип. 

На 16-ти октомври 2016 година во Скопје се одржа првата штафетна трка на македонските компании во која најдобар беше тимот на Еуростандард Банка.

Во високите, недостапни делови на североисточна Шар Планина, на работ од Македонија и Косово и помеѓу Старо Село и Штрпце, се одржува една од најтешките и најсуровите трки во планинско трчање на Балканот.... 

FB Препораки