таг / спортисти

Ако во последно време се чувствувате истоштено, споро се опоравувате по напорните тренинзи, имате дигестивни проблеми или можеби се опоравувате од некоја вирусна настинка, пробиотиците се првиот избор за вас.

Ако патот ве одведе во соблекуваните на некои клупски гигант после одигран натпревар, нема сомнение дека во очи ќе ви паднат големите буриња и кади наполнети со коцки мраз и по некое пиво што плови за да се разлади пред да биде испиено. 

Статистиката на спортски повреди во младинскиот спорт кај деца од 6-19 години во САД укажува дека на врвот од листата се наоѓаат шинувања и напрегања, фрактури, контузии, абразии и потреси. Интересен податок е што над 50% од овие повреди се случиле за време на тренинг, а не на натпревари.

Без разлика дали е профи спортист или пак рекреативец, вашето дете треба секогаш да биде во одлична форма, да има енергија и да се чувствува здраво за да учествува во било каков спорт.

Да се има дете кое е перфекционист е предизвик во секој поглед, но уште потешко е кога перфекционизмот е присутен кај младиот спортист.

Есенцијален и важен, цинкот како и повеќето олигоелементи е од витално значење за здравјето и правилното функционирање на човекот. За оние кој редовно тренираат и се физички активни, а особено кај професионалните спортисти присутностa на цинкот во нивната исхрана е клучна. 

Ако сте редовно ставени во тренажен процес тогаш сигурно се чувствувате како машина за кркање која понекогаш знае и да претера. Дали навистина ви се потребни тие калории, или можеби го правите тоа од навика?

Оралното здравје влијае на перформансите на спортистите но самите тие многу не внимаваат на нивното орално здравје.

Оваа многу честа појава пред сè кај млади спортисти и рекреативци е карактеристична за спортови каде има најголемо оптоварување на долниот или лумбалниот дел од рбетот (пр. гимнастика, активности во теретана, фрлачи на копје или диск и кај сите контактни спортови)

Да имате уреден нутрициски план, значи дека се грижите за вашите спортски перформанси како професионалец. Навиките се создаваат уште од мали нозе, па затоа најдобро е што порано почнете за да имате подобри резултати во иднина.

Спортистите често смислуваат бизарни диети со надеж дека така ќе победат. И науката за спортска исхрана е во своите почетоци, така што не постојат многу стручни истражувања за нутриционистичките потреби на младите спортисти.

FB Препораки