таг / планинарење

„Во планините е кул да не успееш. Да отидеш и да увидиш дека не можеш затоа што ти не си сè уште спремен или можеби условите не се добри. Не успеваш во околу 50% од обидите. Но тоа значи дека ќе имаш мотивација повторно да се вратиш... 

Фотографија - Горан Петровски

Утински студ и убавина - спој кој се доживува само вака и само ваму.

Овој викенд, волонтери од еколошкото друштво „Грин Пауер” и планинарското друштво „Папрадиште” успешно трасираа нова 25-километарска планинска трансеврзала од селото Папрадиште, Општина Чашка до селото Горна Белица, Општина Македонски Брод. 

Поминат викенд на планина, искачени врвови, вдишан чист воздух, преубава природа и доколку се тоа помине без повреди, Е ПЕРФЕКТНО ПОМИНАТ ВИКЕНД. Но, не секогаш оди сè според планираното. 

Веќе е познато дека нашето тело се состои од 60% вода. Водата е насекаде во нашето тело, во ткивата, органите, коските и клетките. Водата е заслужна за регулирање на температурата на нашето тело, како и за останатите телесни функции.

Поттикнати од неколкуте несакани ситуации кои се случија овој викенд на Шар Планина и сакајќи да ги потенцираме важностите на поседување правилна опрема и знаење за нејзино користење во зимски услови на планина, пробуричкавме на нет и Ви ги сервираме неколкуте видеа на Гленмур Лоџ (Национален аутдор тренинг центар од Шкотска) каде инструкторот Марк Чедвик на убав шкотски акцент ќе ви ги објасни сите потребни елементи за сигурно движење во зимски услови на планина и користење на основната техничка индивидуална опрема. Одлично парче интернет едукација за сите почетници но и за потсетување на знаењето и на сите останати. 

Овој викенд на 02.10 со одржување на првата предвидена акција и искачување врвот Лисец на планината Голешница од страна на повеќе од 70 планинари започна планинарскиот предизвик наречен „12 врвови”. Идејата не е да се качат 12-те највисоки, ами оние кои се помалку познати и малку посетени, но специфични и од различен аспект значајни врвови и планини низ територијата на Македонија. 

Во неделата, чичко Игор и малиот Алексеј решиле да го искачат Кораб. По фаците им се познава дека топ си поминале, поготово ако те носат вака завиткан во ќебенце. Фото - Марија Грујовска

Дел од Македонската западна трансверзала 2016...

FB Препораки