таг / планина

Во 1999 година Џејми Ендру од Шкотска заедно со неговиот партнер Џејмс Фишер ги фаќа сериозно невреме на северната стена на Les Droites на Мон Блан. Лошите услови траат околу пет дена каде двајцат се заробени на врвот. Фишер не успева да преживее, а Џејми ги губи сите негови четири екстремитети поради премрзнатини. Остатокот од мотивацијата за понатамошно движење во планините и многуте други активности покрај Матерхорн го запишува човекот во историјата на планинските спортови... 

Оваа недела баскискиот високогорски искачувач Алекс Тсикон заедно со непалските искачувачи Нурбу Шерпа и Чепал Шерпа успеаја да стигнат до четвртиот камп на јужното седло под Еверест од нивната зимска експедиција, но мораа да се вратат назад поради лоши временски услови. 

Овој викенд во присуство на околу 40-тина планинари од различни македонски друштва беше одржата третата „Зимска школа” во организација на ПСД Макпетрол која има за цел да ги претстави основите на зимското планинарење на сите заинтересирани. 

Фотографија - Горан Петровски

Земајќи го фактот дека лавините одземаат најмногу животи од сите природни феномени на нивно тло, Америка и Канада имаат воспоставено еден многу сериозен пристап во следењето, идентификување, класифицирање и прогнозирање за евентуалните ризици од овие природни ентитети кои патем, имаат еден мал милион „лица” под кои е можно да се кријат. 

Откачување од материјалното живеење и станување домаќин на планината. Нешто во стилот на враќање кон основите на човечноста, ослободување од цивилизацијата и само фристајл спустови. Тој сон. 

Одлично изработена брошура на ФПСМ (ФЕДЕРАЦИЈА НА ПЛАНИНАРСКИ СПОРТОВИ ВО МАКЕДОНИЈА) која многу ќе ви помогне околу подготовката, правилата и опасностите при движење низ планина во зимски услови. За брошурата кликнете на сликата!!

Поттикнати од неколкуте несакани ситуации кои се случија овој викенд на Шар Планина и сакајќи да ги потенцираме важностите на поседување правилна опрема и знаење за нејзино користење во зимски услови на планина, пробуричкавме на нет и Ви ги сервираме неколкуте видеа на Гленмур Лоџ (Национален аутдор тренинг центар од Шкотска) каде инструкторот Марк Чедвик на убав шкотски акцент ќе ви ги објасни сите потребни елементи за сигурно движење во зимски услови на планина и користење на основната техничка индивидуална опрема. Одлично парче интернет едукација за сите почетници но и за потсетување на знаењето и на сите останати. 

Си бевме еднаш, една есен, на Дешат планина... Тргнавме од Жировница, преспавме во планинарскиот дом Говедарница кај Даут а утредента пешачевме до Куртово Ќуле и Јаворско Брдо. Убав есенски ден. 

Фотографија - Игор Јовановски

FB Препораки