Суплементи

Ако во последно време се чувствувате истоштено, споро се опоравувате по напорните тренинзи, имате дигестивни проблеми или можеби се опоравувате од некоја вирусна настинка, пробиотиците се првиот избор за вас.

Креатинот е азотна органска киселина која може да се најде во месото и рибата, но се продуцира и во човековото тело од амино киселините глицин и аргинин. Тој е еден од најистражуваните и најупотребувани суплементи во историјата на спортската нутриција поради неоспорената ефикасност во она што го ветува и неговата безбедност при користењето.

BCAA се три есенцијални аминокиселини од разграден ланец (леуцин, исолеуцин и валин). Тие се есенцијални поради тоа што телото не може да ги создаде само од другите аминокиселини, затоа потребно да се внесат преку исхраната или суплементите. Важно е да се внесат затоа што сочинуваат 40 проценти од дневната побарувачка на телото од 9-те есенцијални аминокиселини.

Ако сте од оние кои редовно вежбаат и посветуваат соодветно внимание на сурутка, шејк и протеин после тренинг, следи едно поново истражување кое вели дека потребно е исто толку внимание да удрите и на витамините, конкретно на витамин Д...

Нутрекс Хаваи (Nutrex Hawaii) е основана пред 30 години на чистиот Кона брег на Хаваи со мисија за искористување на здравствениот потенцијал на микроалгите за да им помогне на луѓето да се чувствуваат подобро и да живеат подолго.

Ако јаглехидратите се горивото што ја дава енергијата за придвижување на телесната машина, тогаш електролитите се маслото што ја подмачкуваат. При потешка физичка активност секој спортист може да се соочи со недостаток на „масло за подмачкување" т.е. електролити кои се губат преку потењето, па на целната линија наместо медал да добие болен грч.

Tribulus Terrestis e латински назив за билката која е адаптирана да живее во суви и топли климатски предели како јужна Европа, јужна Азија и Африка. Трибулусот е познат и по народните имиња (Бабин Заб и Ѓаволски Трн).

Протеинот од сурутка е еден од двете поголеми групи на протеини најдени во млекото и е најквалитетен извор на протеин.

Жед, изнемоштеност, сува уста, вознемиреност, намалена нормална активност, ладна до препотена кожа, плачење без солзи, воспалени очи, обложен јазик, урина со темна боја...

Знаци за недостаток на омега масни киселини се: брзо заморување, сува кожа, опаѓање на косата, слаба меморија, имунолошки нарушувања, слаба периферна циркулација, менување на расположението и депресија.

Пробиотиците се специјално култивирани добри бактерии кои го одржуваат здравјето и животната способност на човечкиот организам.

Facebook