Пијалоци

Како всушност вашето смути од здрав оброк во чаша богат со нутрициенси станува шеќерна бомба... Oдговорот на ова прашање го дава еден од најпознатите експерти за шеќер, Проф. Д-р Роберт Лустиг.

Можеби сте слушнале дека медот е еден од најздравите видови храна на планетата, но веројатно не сте слушнале какви лековити способности има медот кога се меша со вода и се пие на празен стомак.

Не треба секогаш да користите антибиотици кога ќе ве фати грип или имате болки во грлото и главоболка. Народните лекови се многу подобри во овој случај, бидејќи ќе ви ја намалат болката и нема да предизвикаат никакви несакани ефекти.

Што е алкална вода?! Тоа е вода со одредена pH вредност (или потенцијален водород) на потенцијалната скала од нула до 14, каде 7 е неутрална средина.

Новите диети препорачуваат пиење на поголемо количество чај и кафе. Кафето секако делува врз нашето здравје, но како?

Осум чаши вода на ден не само што може да ве задржи подалеку од лекари и болници, туку може да направи и чуда за вашето тело. Светската здравствена организација објави резиме со придобивките кои доаѓаат од пиењето вода, но и листа на болести што водата може да ги спречи.

Дали и вие наутро пиете вода со лимон? Видете дали ја правите ова грешка...

Ако се обидувате да ја намалите вашата телесната тежина, тогаш ќе мора да се откажете од некои ваши омилени пијалоци. Без да знаете, вие внесувате стотици калории само со пиење на сокови, велат експертите. Ова се случува затоа што мозокот не го регистрира чувството на ситост од течности на ист начин како и останатата храна. Од утринското кафе до ледениот чај, тука имаме листа на пијалоци што треба да ги избегнувате - или барем да ги пиете во умерени количини.

Спортските пијалоци се составен дел од модерниот спорт, a нивната намена е едноставна - брзо и ефикасно надоместување на изгубената енергија и електролити. Се користат во скоро сите спортови, насекаде низ светот. Можете да ги сретнете во различни пакувања, од различни произведувачи и со различни вкусови. Составот кај сите нив е речиси идентичен. Шеќери, вода, арома и минерали. Но, она што треба да го знаете е дека при конзумирањето на овие пијалоци треба да бидете внимателни. Еве зошто...

Однапред ќе кажеме дека истражувањето се однесува за британските дечиња, но она што ние го сметаме е дека генерално гледано, трендот на лошата исхрана и пиењето газирани и зашеќерени глупости наголемо расте, па несомнено ја зафаќа и нашава младина. Затоа важно е да се преземат мерки за намалување и искоренување на овие навики уште од најраната возраст... 

Често се случува спортистите да имаат дигестивни проблеми како: гадење, повраќање, болка и грчеви во стомакот. (Peters HPF et al, 1999).

Facebook