Еко совет на денот

Секогаш кога можете споделувајте го превозот со автомобилот со фамилијата и пријателите, колку помалку возила на асфалтот толку помало загадување.

„Дома” како оддалечен од сите гломазни и напорни градови, каде пристапот е само со авион или неколкудневно одење пеш, во некој затуцан национален парк на Нов Зеланд. „Дома” како некаде во утробата на нашата земја... 

Во септември 1996 година Европската Унија ја усвои Рамковната Директива 96/62/ЕС која ги дефинира клучните принципи и општите барања за проценка на квалитетот на воздухот и управување со истиот во земјите членки на ЕУ, при што директивата претставува и законска рамка за последователните (ќерки) директиви кои ги определуваат граничните вредности и во детали ги опишуваат барањата за секој полутант наведен во рамковната директива.

1на1 и Жаре нè повикуваат сите на понеделничка акција наречена #ДенНаВоздухот!

Како другари по загадување Скопје и Мексико Сити имаат доста за меѓусебен муабет, поготово на темата за зголемување на градското зеленило кое и те како влијае на подобрувањето на чистотата и животот во градот. 

Краткиот докуметарец "What if you Fly" / „Што ако полеташ” ни го прикажува обидот на хавајскиот уметник Шон Јоко да ја покрене свеста за глобалното затоплување преку исцртување на огромни мурали директно на санти мраз кои се топат во близина на најистурената канадска територија Нунавут - која е директно засегната од овие промени. 

Откачување од материјалното живеење и станување домаќин на планината. Нешто во стилот на враќање кон основите на човечноста, ослободување од цивилизацијата и само фристајл спустови. Тој сон. 

Твоја е одговорноста да го мотивираш градот да воспостави мерки за почист воздух. Во 17 часот во градски парк кај фонтана. Ти и 5 твои другари/ки. Вашето присуство им значи на сите деца и 98%те граѓани на кои им влијае загадениот воздух!

Различните перспективи на гледање на одреден проблем ни го зголемуваат разбирањето за него. Во овој случај имаме 161 перспектива како дополнителни коментари на анкетата за загадениот воздух со кои можеме да го збогатиме нашето разбирање за проблемот наречен загадување на воздухот во македонските градови.

Некаде во зелените шуми на североисточна Италија е сместен забавниот парк Аи Пиопи кој е изграден целосно мануелно и без користење на механизација од едно старо но исклучително интересно типче по име Бруно. Она што не натера да ја разработиме неговата приказна се пристапот кон трпеливото инвестирање и градење на она што се сака, како и еколошкиот пристап во Луна паркот. 

Компанијата МЕДИКУС ХЕЛП долги години води грижа за здравјето на луѓето. Својата палета на производи ја збогати со стилски дизајнираниот прочистувач на воздух - јонизатор РА 600.

Додека регионот се гуши во смогот на сопствената несвест, еден друг дел од планетата, полека го трасира патот по кој човештвото се движи. Уште еден доказ дека еко свеста е напредна фаза на генералната свест, доказ дека екологијата е религија на 21век.

Огромна благодарност до сите кои го дадоа своето мислење за состојбата со загадениот воздух во македонските градови. Во продолжение ги имате резултатите од кои можете да добиете појасна слика како размислуваме колективно кога се работи за оваа проблематика што сите нè засега. 

Кога луѓето знаат да си помаагаат меѓу себе, чуда можат да се случуваат. А такви многу ни требаат во денешново време. Поздрав со краткава инспирирачка сторија за денешниов ден на дрвото...

На Facebook